Energija se uglavnom dobija iz ugljenih hidrata i masti. Pošto pacijenti sa bubrežnom insuficijencijom imaju veći rizik od povišenog holesterola, može vam se preporučiti da izbegavate hranu koja ima visok nivo zasićenih masti ili holesterola. Pažljivo čitajte deklaracije na hrani da biste odredili sadržaj masti i holesterola. Birajte nezasićene masti boljeg kvaliteta kao što je maslinovo ulje ili riba. Ako imate dijabetes, budite veoma pažljivi pri konzumaciji slatkiša. Smernice nutricioniste posebno su važne za ljude sa dijabetesom.
Ako ne jedete dovoljne količine ugljenih hidrata i masti, proteini se mogu koristiti u telu kao energija sa rizikom od razbijanja mišićnog tkiva da bi se oni oslobodili.
Ako ne unosite dovoljno proteina, to može da dovede do nepravilne ishrane, gubitka težine, slabosti mišića i pogoršanog zdravstvenog stanja. Postoji opasan rizik od neuhranjenosti kod pacijenata na dijalizi. Pre početka lečenja dijalizom vaš nefrolog vam je možda rekao da pratite ishranu sa malo proteina radi očuvanja funkcije bubrega. Ali sada u ishrani imate drugačije prioritete. Većina ljudi na dijalizi se podstiče da jedu proteine „visokog kvaliteta“ (npr. živina, riba, govedina), koliko god mogu.